Priešmokyklinės grupės vaikai spaudė obuolių, mėlynojo kopūsto ir burokėlių sultis. Jie lygino spalvas, ragavo sultis, stebėjosi, kaip greitai burokėlių ir kopūsto sultys nudažo lūpas. Norėdami sužinoti kaip mėlynojo kopūsto sultys pakeičia įvairių tirpalų spalvą, atlikome eksperimentą: į tris stiklines įpylėme šilto vandens. Į pirmą stiklinę įdėjome druskos, išmaišėme ir gavome neutralųjį tirpalą. Į antrą stiklinę įpylėme acto, išmaišėme ir gavome rūgštųjį tirpalą. Į trečią stiklinę įdėjome sodos, išmaišėme ir gavome šarminį tirpalą. Stiklinėse tirpalai nesiskyrė, atrodė vienodai. Koks yra tirpalas – rūgštusis, šarminis ar neutralusis – mokslininkai nustato indikatoriumi. Ši medžiaga tirpaluose pakeičia savo spalvą. O mes kaip indikatorių naudojome mėlynojo kopūsto sultis. Į visas stiklines lašinome po 10 lašų mėlynojo kopūsto sulčių. Visose stiklinėse pasikeitė spalva. Neutralusis tirpalas nusidažė violetine spalva, šarminis tirpalas nusidažė mėlynai, rūgštusis tirpalas nusidažė raudonai. Sumaišius rūgštųjį tirpalą su šarminiu gausiai burbuliavo ir putojo. Sužinojome, kad mėlynasis kopūstas turi pigmento molekulę, kuri vadinama antocianinu ir įvairiuose tirpaluose keičia spalvą. Viską tą patį padarėme ir su burokėlių sultimis, tačiau dideliam mūsų nustebimui, nė viename tirpale spalva nepasikeitė. Vadinasi burokėlių sultys negali būti naudojamos kaip indikatorius. Pasidžiaugę spalvas pakeitusiais tirpalais, lašinome įvairias sultis ant balto popieriaus lapo ir stebėjome, kaip spalvos susilieja ir kokie nuostabūs ornamentai gaunasi.
Informaciją pateikė: mokytojos Asta Žukauskienė, Irena Ruibienė